Din 1 ianuarie 2023, apicultorii și agricultorii sunt obligați să înregistreze în sistemul informațional BeeProtect.md stupinele și lucrările de tratare a terenurilor agricole

Începând cu 1 ianuarie 2023, producătorii agricoli sunt obligați să înregistreze lucrările de tratare a terenurilor cu produse fitosanitare și fertilizanți, iar apicultorii – stupinele, în sistemul informațional BeeProtect.md, gestionat de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, care este o platformă de comunicare și informare reciprocă a producătorilor agricoli și a apicultorilor.

Din 1 ianuarie 2023, orice producător agricol, care planifică tratări a culturilor cu produse fitosanitare sau fertilizanți, are obligația de a se înregistra în sistemul BeeProtect.md și de a indica pe hartă hotarele terenurilor pe care aceste lucrări vor fi efectuate, cel târziu cu 48 de ore înainte de aplicare. La rândul lor, apicultorii trebuie să se înregistreze în sistemul BeeProtect.md, să indice pe hartă locul amplasării stupinelor în staționar sau în pastoral, perioada aflării în pastoral și numărul de familii.

ÎNREGISTRAȚI-VĂ în sistemul informațional BeeProtect.md !

Citiți Ghidul de utilizare după autentificare în sistem.

Conform noilor prevederi ale Codului Administrativ al Republicii Moldova, vor fi aplicate sancțiuni pentru neînregistrarea stupinelor de către apicultori și a lucrărilor de tratare de către agricultori, precum și pentru introducerea datelor incorecte.

În caz de intoxicare a albinelor, apicultorii vor putea raporta acest lucru în sistemul BeeProtect, alertând ANSA pentru o reacție promptă de determinare a cauzei și prelevare a probelor în timp util.

Leave a Comment