Primii pași ai apicultorului

Cum învăț?

Aceasta reprezintă o problemă foarte importantă pentru un începător. Există foarte multe informații  disponibile, dar din păcate multe sunt fie prea succinte, fie greșite, iar altele sunt scrise într-un limbaj mult prea academic. Există foarte multe păreri referitoare la unul și același lucru, așa că ce încercăm să n clarific ce ar trebui sa cunoască un apicultor începător?

Astfel, este important să citiți cât mai multe cărți, articole, reviste și să încercați să alegeți doar acele informații care sunt elaborate de experți în domeniu.

Cărțile

Majoritatea oamenilor apelează la cărți atunci când doresc să se documenteze. Multe asociații apicole au biblioteci, dar veți găsi și cărți de apicultură prin librării sau în vânzare pe internet. Din păcate multe cărți de apicultură conțin greșeli și multe dintre ele sunt plagiaturi ale altora mai vechi. Alte cărți sunt scrise de persoane care au foarte puțină experiență în acest domeniu. Dacă ai doi stupi nu înseamnă că ești expert în apicultură și poți scrie o carte de specialitate prin care sa oferi sfaturi altora. Cel mai bine ar fi să căutați cărți care sunt recomandate de către Asociațiile de Apicultori.

Internetul

La fel ca și în cazul cărților, există multe site-uri care sunt dedicate apiculturii. Cel mai bine ar fi totuși să consultați site-urile românești, deoarece acestea sunt mult mai relevante în ceea ce privește tipul de apicultura practicat la noi în țară. De exemplu în tratarea diverselor boli ale albinelor se utilizează tratamente diferite de la o țară la alta.

Reviste de specialitate

Majoritatea revistelor apicole au o tematică generală și cuprind articole pentru începători. 

De unul singur

Este destul de greu să obții cele mai noi informații în domeniu dacă nu te documentezi. Este foarte bine sa lucrezi pe cont propriu, dar este bine să ai cu cine sa îți împărtășești ideile și părerile, așa că ar fi excelent dacă ai putea apela la un apicultor experimentat.

Este bine sa fii membru al unei Asociații?

Răspunsul este fără nici o ezitare da. În trecut era posibil de practicat așa numita „apicultură individuală”, în cadrul căreia apicultorii obișnuiau să pună trei caturi în Aprilie și să le dea jos în luna August fără a stoarce miere de loc. Adesea dacă albinea nu dădeau miere nu erau hrănite, iar dacă dădeau primeau hrană și cam în asta constă toată îngrijirea lor până în luna Aprilie a anului următor. În zilele noastre acest lucru nu mai este posibil, așa că apicultorul modern trebuie sa aibă mult mai multe cunoștințe și să fie mult mai responsabil. Este mult mai ușor să înveți atunci când ești parte a unui grup organizat.

Ce cunoștințe ar trebui să am pentru început?

Cunoștințe de bază

Orice apicultor trebuie să știe care este ciclul de viață al fiecărui tip de albină din stup. Acest lucru îl ajută să înțeleagă problemele cu care se confruntă stupul și să își dea seama când albinele sale sunt pe cale să roiască. Roitul este un proces natural al oricărui stup, așa că trebuie să înțelegi și să știi cum funcționează ciclul de viață al unei mătci pentru a putea pune în aplicare diversele tehnici anti-roit existente.

Bolile albinelor

Albinele ca orice alta creatura de pe pământ suferă de diverse boli. Un apicultor trebuie să le cunoască și să le identifice la timp pentru a le putea trata. 

Cea mai importantă boală a albinelor este acarienul parazit Varroa destructor. Probabil apicultorii care au început apicultura în ultimele decenii nu sunt conștienți de efectul pe care l-a avut varroa când a apărut prima dată și de modul în care și-a câștigat numele complet, Varroa destructor. În fiecare an, apicultorii pierd colonii din cauza acarienilor și a virușilor pe care îi sunt purtători și nu știu niciodată ce le-a ucis albinele. Aceștia dau vina pe pesticide, sau pierderea habitatului sau vremea rece și, uneori, acestea sunt cu adevărat cauzele, sau cel puțin factori semnificativi. Cu toate acestea, de prea multe ori, cauza de bază este lipsa de gestionare eficientă a acarienilor, ceea ce permite unei infestări cu acarieni să copleșească o colonie sau să o slăbească până la punctul în care să cedeze cu ușurință altor factori de stres.

Stupii trebuie monitorizați din primăvară până în toamnă pentru nivelurile de infestare cu acarieni. Aflați cum să monitorizați pentru acarieni – orice număr mai mare de 6 acarieni la 300 de probă de albine înseamnă că stupul are probleme și va muri dacă nu este tratat. Utilizați tratamente legale și eficiente și verificați nivelul acarienilor după tratament pentru a vă asigura că tratamentul a funcționat. Aflați mai multe despre bolile puietului – atât puietul european, cât și cel american. Aflați simptomele și învățați ce să faceți pentru a gestiona puietul european și cum să distrugeți coloniile care dezvoltă puiet american.

Ce echipament îmi trebuie?

Pentru început nu este nevoie să achiziționați echipamente sofisticate sau care sunt utilizate rar chiar și de apicultorii experimentați. Iată cam ce ar trebui sa cumpărați pentru început.

1. Costumul

Acesta este cel mai important din echipamentul necesar unui apicultor. Mulți apicultori cu experiența lucrează în stupină fără nici un fel de protecție, dar în general acest lucru este destul de periculos și deloc recomandat unui începător. Nu fiți curajoși unde nu e cazul. Chiar și așa nu cred că sunt mulți amatori de o înțepătură în cap sau între ochi. Pentru un începător sunt de recomandat acele costume care au buzunare largi în față. Costumul trebuie să aibă manșetele elastice și valul și pălăria detașabile. Câteva informații suplimentare:

 • asigurați-vă că pantalonii sunt băgați în șosete pentru a împiedica pătrunderea albinelor;
 • Mănușile de cauciuc sunt destul de bune. Dar nici un tip de mănușă nu oferă protecție maximă împotriva înțepăturilor;
 • Mănușile stânjenesc destul activitățile pe care le desfășurați și în anumite situații veți fi nevoit să le dați jos;

2. Afumător

Cumpărați unul de calitate pe care să îl puteți manevra ușor.

3. Stupi

Este important să folosiți stupi cu design standard atunci când vă lansați în apicultură. Un nou design de stup standard moldovenesc ¾ a fost introdus și demonstrat în toată țara de către USAID/APM. Stupii standard costă mai puțin, deoarece nu trebuie să fie fabricați la comandă. Dacă se folosesc ¾ stupi standard, toate componentele sunt interschimbabile și gestionarea este mult mai simplă. Dacă cumpărați sau vindeți ¾ stupi standard, aceștia se vor potrivi cu stupii ¾ standard ai altor apicultori. Stupul standard introdus de USAID/APM este mai mic decât stupii tradiționali și este mai ușor de mutat, deși produce la fel de multă miere ca și alte tipuri de stupi. Stupii standard de 3/4 constau din casete, astfel încât se ușurează mult lucrul la scoaterea mierii, decât în cazul stupilor tradiționali. Utilizarea stupilor standard de ¾ va permite unui apicultor să gestioneze mult mai mulți stupi decât stupii tradiționali mai mari și mai complicați. Mulți producători de stupi din Moldova produc acum stupi standard.

Albinele

Tipul de ladă și soiul de albine din interiorul sau produc mai multe dispute în rândul apicultorilor decât orice alt subiect. Totuși nu vă speriați, rezolvarea este una simplă. Albinele prolifice au nevoie de mai mult spațiu pe când cel mai puțin prolifice de un spațiu mai restrâns. Nu vă lăsați înșelați de ideea că capacitatea mătcii de a depune ouă este direct proporțională cu numărul de albine și în consecință cu cantitatea de miere produsă.

Apis mellifera carpatica este albina româneasca, o subspecie a albinei melifere europene. Culoarea lor, capacitatea de reproducere a mătcii, frugalitate (cât mănâncă), comportamentul pe faguri și în ultima instanță temperament pot varia de la o familie la alta.

Este bine ca un apicultor începător să aibă în grijă la început un roi pe 3-5 rame. Nu este bine să vă hazardați și să vă cumpărați vreo 40 de familii, când dumneavoastră nu aveți nici un pic de experiență. Riscați ca în primăvara următoare să nu mai aveți nici o albina. Este mult mai ușor pentru un începător să aibă în grijă o colonie mică. Dar aveți grijă, albinele nu așteaptă după dumneavoastră. Așa că documentați-vă din timp căci micul roi se va transforma în curând in familie- și nu una oarecare, ci una mare, zumzăitoare și cu tot felul de probleme.

Dacă cumpărați albine aveți grijă ca acestea sa fie sănătoase. Din această cauza ar fi bine să plecați la „cumpărături” alături de un apicultor experimentat.

Alte unelte necesare

Dacă nu intenționați să depășiți stadiul de hobby. Nu aveți nevoie de cine știe ce unelte sofisticate. Totuși ar fi bine să aveți hrănitoare pentru albine, deoarece ele trebuie hrănite, mai ales primăvara devreme sau când condițiile meteo sunt nefavorabile lungi perioade timp.

Pentru cei care sunt interesați să atingă statutul de producător și distribuitor de miere, atunci e nevoie de unele puțin mai sofisticat.

Înțepăturile

Veți fi înțepați. Este un lucru cert. Nu se poate apicultura fără înțepături. Chair dacă luați toate măsurile de prevedere atunci când lucrați în stupină, tot veți fi înțepat accidental. Umflarea la locul înțepăturii este ceva normal și nu înseamnă că aveți o reacție alergica. De obicei cu cât o zonă este mai moale cu atât mai mult se va umfla. Logic ar fi sa vă acoperiți capul de fiecare dată când sunteți în preajma stupului și să afumați întotdeauna o familie atunci când doriți să lucrați în stup. Dacă purtați inele mai bine le dați jos, atunci când lucrați în stupină.

Febra albinelor

Acum ca microbul v-a prins, s-ar putea ca entuziasmul să vă întunece rațiunea. Apicultura este un domeniu atât de fascinant, încât este de înțeles dorința începătorului de a avea cât mai multe familii. E bine să înmulțiți albine, dar este o mare prostie să vă dublați efectivele înainte de a învăța măcar elementele de baza ale apiculturii. Este bine să înțelegi exact ce se petrece în interiorul stupului, înainte de a vă apuca să vă extindeți. Ar fi păcat să rămâneți fără albine.

Concluzii

Mulți oameni se apucă de apicultură după ce ies la pensie, spunând că au vrut întotdeauna să practice apicultura, dar nu au avut timp. Nu dorim să discriminăm pe nimeni, dar este mult prea târziu. Sunt atât de multe de învățat încât practic ai nevoie de o viață întreagă. Așa că dacă doriți să v apucați de apicultură, nu așteptați pensia. Începeți acum. Altfel vă privați de multă plăcere și de multe ore de relaxare.

3 Thoughts to “Primii pași ai apicultorului”

 1. constantin

  vreau să devin membru al asociației
  vreau să particip la seminare
  multumesc

 2. Maria

  Maria, vreau sa devin memdru al asociației.

 3. Raducan Alexandru

  Buna ziua,
  Doresc sa-mi fac pasaport de apicultor si sa devin membru al ANARM.
  Va rog dati-mi un sfat in privinta asta.
  Am experienta de 2 ani in apicultura.
  Multumesc.

Leave a Comment