Primul pas în înregistrarea afacerii, din orice domeniu, ar fi selectarea unei forme juridice,  adaptată necesităților noastre. Cu siguranță v-ați pus întrebarea: “Ce fel de companie trebuie să înființez: Întreprindere Individuală, Gospodărie Țărănească sau poate Societate cu Răspundere Limitată?”

Pentru sectorul apicol cele mai relevante și cele mai des selectate forme juridice sunt: Gospodăria Țărănească și Societatea cu Răspundere Limitată.

Menționăm că, Gospodăria Țărănească are formă juridică, drepturi și obligațiuni ca și Întreprinderea Individuală, dar care activează doar în domeniul agricol.

Înainte de a solicita înregistrarea, fii pregătit cu următoarele:

  Alege activitatea sau activităţile de bază ale companiei. Consultă Clasificatorul Activităţilor din Economia Moldovei (CAEM). Poţi alege unul sau mai multe genuri de activitate.

  Stabileşte adresa juridică a întreprinderii. Poţi să foloseşti inclusiv adresa locuinţei pe care o deţii în proprietate privată sau pe care ai luat-o în locaţiune.

  Găseşte denumirea companiei. Pregăteşte câteva denumiri pentru compania ta, deoarece este posibil ca, în urma verificării, anumite denumiri să fie deja ocupate.

  Verifică dacă ai nevoie de acte permisive pentru iniţierea şi desfăşurarea afacerii.

Accesează pagina https://actpermisiv.gov.md sau https://servicii.gov.md/ pentru a consulta lista actelor şi cerinţele pe care trebuie să le îndeplinești la aplicarea online.

Procedura de înregistrare a unei persoane juridice în Republica Moldova este una simplă şi poate dura între 4 şi cel mult 24 de ore (calculate începând cu următoarea zi lucrătoare după depunerea cererii). Procedurile birocratice sunt minime şi toate serviciile sunt centralizate, astfel că nu este nevoie să faci drumuri pe la diverse instituţii.

Persoanele juridice, filialele şi reprezentanţele lor, precum şi întreprinzătorii individuali se înregistrează la centrele multifuncţionale ale Agenţiei Servicii Publice (ASP), conform adresei juridice a companiei. Află despre procedura de înregistrare la  numărul de telefon 14909 sau accesând pagina http://asp.gov.md

După efectuarea înregistrării vei primi, după caz, următoarele: 

1. Decizia organului înregistrării de stat; 

2. Actele de constituire;

3. Extrasul din Registrul de stat al persoanelor juridice şi al întreprinzătorilor individuali;

4. Numărul unic de identificare de stat (IDNO) atribuit persoanei juridice. Acesta este considerat şi cod fiscal.

Odată cu înregistrarea întreprinderii, informaţiile de bază despre companie vor fi transmise automat la Serviciul Fiscal de Stat, Casa Naţională de Asigurări Sociale, Compania Naţională de Asigurări în Medicină. Nu este nevoie să mergi la sediul acestor instituţii pentru înregistrare.

Ținem să menționăm că Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova oferă atât suport consultativ cât și prestează servicii de înregistrare.