Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova, în colaborare cu Proiectul USAID și Tekwill, au dezvoltat o aplicație web numită BeeProtect, www.beeprotect.md. Aplicația este menită să protejeze albinele de intoxicațiile cu produse de protecție a plantelor, PPP. Prin intermediul acestui instrument electronic apicultorii pot accesa date în timp real despre stropirile care se planifică pe terenurile din vecinătate. 

Beeprotect a fost gândită pentru a contribui la îmbunătățirea comunicării dintre apicultori și producătorii agricoli. Potrivit legislației republicii Moldova, producătorii sunt obligați să informeze administrația locală înainte de a stropi culturile cu PPP, iar în cele din urmă administrația publică trebuie să informeze apicultorii din localitățile respective cu privire la stropirile planificate, astfel încât aceștia să-și țină albinele închise în timpul orelor de pulverizare pentru a evita intoxicarea masivă a albinelor. Cu toate acestea, acest mecanism nu funcționează provocând în fiecare an intoxicarea a mii de familii de albine (până la 300.000 de albine într-o familie) în întreaga țară.

ANARM a organizat discuții și mese rotunde cu fermierii și apicultorii. De multe ori, ciocniri verbale au apărut din cauza învinuirii reciproce pentru intoxicarea coloniilor de albine și poziționarea iresponsabilă a stupinelor care au fost plasate prea aproape de câmpuri fără informații prealabile. Aceste provocări au fost luate în considerare și au fost adăugate funcționalități suplimentare în aplicație, astfel încât fermierii să știe întotdeauna câte stupine sunt plasate în apropierea câmpurilor lor, iar apicultorii să cunoască dinainte despre lucrările de stropire.

În același timp, pentru a discuta soluții privitor la problema otrăvirii albinelor, ANARM a efectuat consultări cu apicultorii, fermierii, asociațiile de producători, cooperativele, organizații de stat cum sunt Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, ANSA și Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, MAIA, Agenția E-Gov și STISC. În concluzie, este în proces de modificare Legea nr. 70 din 2006 a apiculturii, precum și alte documente conexe. După promovarea modificărilor actelor legislative aplicația va putea fi preluată de ANSA pentru implementarea ei ca serviciu de stat la nivel național. 

Foto: Ședința grupului de lucru la ANSA, 29 iulie 2021

Aplicația web Beeprotect permite producătorilor agricoli să introducă direct din smartphone-urile lor sau din calculator, cu cel puțin două zile în prealabil, datele privind stropirile planificate, cum sunt: ziua, ora și tipul produsului de protecție a plantelor folosit. Aceste date ajung îndată la toți apicultorii, care au instalată aplicația și dețin stupine pe o rază de 7 km de la terenul stropit (distanța maximă de zbor pentru o albină). În acest fel, apicultorii pot afla din timp despre stropirile planificate în apropiere astfel încât să întreprindă măsurile necesare pentru a proteja albinele în acea zi. Producătorii agricoli, la rândul lor, pot vedea numărul de stupine (nu și locul amplasării) care se află într-o vecinătate mai mică de  7 km.

Aplicația web Beeprotect a fost realizată cu analiza prealabilă a nevoilor publicului țintă, adică a apicultorilor și a producătorilor agricoli. S-a luat în calcul, rata de utilizare a gadget-urilor de către utilizatorii țintă, principalele cerințe pentru funcționalitățile aplicației. Au fost efectuate teste și colectări de feedback. Au fost făcute ajustări funcționale.

Odată implementată, aplicația web Beeprotect va deveni un instrument de comunicare la nivel național pentru apicultori și fermieri, care va salva anual zeci de milioane de albine, urmând să fie evitate pierderi uriașe.