Provocările și problemele din sectorul apicol au fost aduse în atenția președintei Maia Sandu

Pe data de 16 aprilie 2021, reprezentanții asociațiilor din sectorul agroalimentar au discutat, în format online, cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, despre problemele cauzate de pandemie și seceta din anul 2020.

Președintele ANARM, Ion Maxim, a atras atenția asupra faptului că apicultorii afectați de seceta din vara 2020 și iernarea foarte grea a familiilor de albini soldată cu pierderi mari, n-au fost incluși la subvenționare directă, deoarece MADRM și ANSA nu au elaborat și aprobat sistemul unitar de identificare a stupinelor şi stupilor conform politicilor UE în domeniu. 

Totodată, o mare parte din apicultori se confruntă cu un blocaj în privința comercializării mierii, deoarece modificările din decembrie 2020 ale Legii nr. 221 privind activitatea sanitar-veterinară, limitează comercializarea produselor apicole doar pentru apicultorii înregistrați în calitate de agenți economici.

Un alt obstacol important în dezvoltarea sectorului apicol, este lipsa finanțării de stat a Planului de acțiuni pentru anii 2021-2022 privind implementarea Programului național de dezvoltare a apiculturii pentru anii 2021-2025, chiar dacă acesta a fost aprobat de către Guvern.

La finalul evenimentului, șefa statului a subliniat că va susține agricultorii în vederea dezvoltării durabile a sectorului, în special prin aprofundarea discuțiilor cu partenerii de dezvoltare pentru a atrage investiții de calitate în agricultură și a dat asigurări că astfel de dialoguri vor avea continuitate. 

Leave a Comment