ANARM protejează apicultorii și albinele cu ajutorul unei aplicații web

Anual, circa 25 la sută din populația de albine din Republica Moldova, piere din cauza otrăvirilor cu produse de uz fitosanitar. În mare parte, problema ar fi din cauza lipsei de cooperare între apicultori și producătorii agricoli, care tratează terenurile cu pesticide. Pentru a schimba situația, Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova, cu suportul Proiectul USAID „Agricultura Performantă în Moldova”, este în proces de lansare a aplicației-web BeeProtect, menită să faciliteze comunicarea între agricultori și apicultori.

“Aplicația BeeProtect vine ca răspuns la problemele, care de ani se perindau între apicultori și agricultori, deoarece lipsește o comunicare. Există o ruptură între anunțul efectuării lucrărilor în câmp de către agricultori și informarea apicultorilor în momentul prelucrării”, declară Ion Maxim, Președinte ANARM.

Acum tot ce va trebui să facă un agricultor și un apicultor este să acceseze www.beeprotect.md din calculator sau telefonul mobil, să se înregistreze, să indice locația terenului, respectiv a stupinei și atunci când este planificată o stropire, agricultorul să trimită o notificare. Toți apicultorii înregistrați, care dețin stupine în raza de 7 km de la terenul stropit vor fi notificați îndată, atât în contul lor Beeprotect, cât și prin Viber. Mesajul va conține detalii despre data, ora, preparatul utilizat, metoda stropirii și alte detalii importante pentru apicultor pentru ca el să reacționeze la timp și să-și protejeze albinile de la intoxicare. Același mesaj îl va primi și administrația locală pe teritoriul căreia se planifică efectuarea lucrării.

Aplicația-web, elaborată în colaborare cu Tekwill și cu suportul Proiectului USAID „Agricultura Performantă în Moldova”, va putea fi utilizată pe tot teritoriul Republicii Moldova.

Noua aplicație-web, care va facilita comunicarea dintre apicultor, agricultor și autoritățile locale a fost prezentat responsabililor de la Ministerul Agriculturii și celor de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, care au susținut ideea. Mai mult, această metodă de comunicare va ușura și munca lor, pentru că va exista posibilitatea de a reacționa la timp în cazurile de intoxicări ale albinelor, ușurând și procesul de raportare a lucrărilor de stropire de către agricultori și colectare a rapoartelor de către ANSA.

Astfel de aplicații sunt utilizate în Statele Unite ale Americii, Regatul Unit, Lituania, dar și în alte țări. În Republica Moldova sunt înregistrate oficial circa 260 mii de familii de albine, numărul lor fiind în creștere pe parcursul ultimilor 10 ani. În prezent, în Republica Moldova sunt peste 7,800 de apicultori înregistrați. În anul 2020, s-au produs circa 3,500 de tone de miere de albine, dintre care 3,300 de tone au fost exportate. Uniunea Europeană este principala piață de desfacere pentru mierea autohtonă.

Leave a Comment