30 de apicultori din toate regiunile Republicii Moldova au primit astăzi câte 80 de stupi verticali procurați din fondurile USAID. Cu noii stupi, apicultorii vor putea să-și crească cantitatea și calitatea mierii obținute.

Unul dintre cei 30 de apicultori selectați drept beneficiari este și Andrei Bivol din satul Bardar, raionul Ialoveni. Este jurist de profesie, însă albinele au fost totdeauna un hobby pentru el.

„Practic apicultura din anii 1999-2000. Albinele au fost un hobby pentru mine, dar și un stimul financiar. A fost un hobby până în anul 2013. Atunci mi-am cumpărat încă 200 de stupi și am devenit, într-un fel, profesionist. Am început mai mult dintr-o glumă, cu un risc anumit… au urmat credite”, ne povestește apicultorul.

Andrei spune că a studiat multă literatură înainte de a cumpăra cei 200 de stupi, iar ceea ce l-a ajutat foarte mult a fost experiența sa de aproape 13 ani ca și amator în apicultură. Un alt beneficiu este amplasarea prisăcii, care este înconjurată de circa 150 de hectare de pădure de salcâm.

Afacere cu albine, la Bardar! Andrei Bivol, apicultorul care „dintr-o glumă” a ajuns să producă 10 tone de miere anual (VIDEO)

Diferența dintre stupii obișnuiți și cei obținuți prin intermediul USAID este timpul scăzut petrecut la o stupină de model vertical, față de cel orizontal, dar și calitatea mierii.

Suma de bani pe care i-a investit în stupi și albini nu a contat atât de mult. Mai mult a investit timp, energie, fiind nevoit să renunțe la timpul liber pe care ar fi putut să-l petreacă cu familia. Totuși, apicultorul este încrezător că va recupera toți banii investiți.

Afacere cu albine, la Bardar! Andrei Bivol, apicultorul care „dintr-o glumă” a ajuns să producă 10 tone de miere anual (VIDEO)

„Da, investițiile sunt mari: doar stupul costă 1000 de lei, o familie de albini iarăși 1000 de lei, toate materialele uzabile sau nu sunt costisitoare; dar și prețul mierii este pe măsură”, spune Andrei Bivol.

Anul trecut apicultorul a avut o producție de 10 tone de miere, pe care a realizat-o în întregime pe piața locală. Deocamdată nu tinde spre export, ci se axează pe creșterea numărului de albini și de stupi.

Experiența internațională de utilizare a stupilor verticali a demonstrat eficiența gestionării acestora, ce le permite apicultorilor sa-și extindă activitatea prin creșterea numărului de familii de albini, a cantității și calității de miere produsă.

„La moment am 290 de familii, aproape toate sunt în producție. Încă 80 de stupi, dacă punem media, voi avea încă două tone de miere. Două tone de miere, tot sunt bani”, se arată optimist Andrei.

„Pentru mine, albinele nu sunt ce? dar sunt cine?. Albinele sunt pasiunea mea.”

Afacere cu albine, la Bardar! Andrei Bivol, apicultorul care „dintr-o glumă” a ajuns să producă 10 tone de miere anual (VIDEO)

Cea mai mare dificultate pe care o întâlnește Andrei este faptul că puțini sunt din acei care se încumetă să intre în acest domeniu. Acesta spune că mulți oameni au frică de albine, de aceea, nu prea găsește cine să îl ajute.

Dacă ar fi să dea un sfat unui începător, Andrei i-ar spune să aibă multă răbdare, pentru că „în doi ani nu devii bogat”, dar și să investească inteligent.

Adițional, pe baza exemplului apicultorilor selectați, alți 400 de apicultori vor fi instruiți în domeniul managementului eficient al stupilor verticali.

Conform datelor, în Republica Moldova activează circa 6000 de apicultori care gestionează circa 200 de mii de familii de albine. În 2017  în Republica Moldova au fost produse circa 5 000 tone de miere, dintre care 85 la sută sunt exportate preponderent în Uniunea Europeană, în special în România, Italia, Franța, Germania, Spania.