Apicultorii din Moldova de Ziua Mondială a Albinelor îndeamnă întreaga societate să contribuie la protecția albinelor

Apicultorii din Moldova de Ziua Mondială a Albinelor îndeamnă întreaga societate să contribuie la protecția albinelor

Apicultorii din Republica Moldova se alătură marcării Zilei Mondiale a Albinelor pe 20 mai și atenționează despre importanța acestor insecte pentru bunăstarea și viitorul umanității și despre necesitatea consolidării eforturilor pentru protejarea albinelor.

Potrivit Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova, în ultimii ani, populațiile de albine şi polenizatori sălbatici s-au restrâns drastic, ca o consecință a activității umane iraționale – agricultura intensivă, utilizarea pe scară largă a pesticidelor, poluarea, schimbările climatice etc. Mai multe țări, au emis norme de reglementare pentru restrângerea folosirii pesticidelor, una dintre principalele cauze a dispariției albinelor. Este important ca și Moldova să se alinieze campaniei mondiale de protecție și conservare a albinelor și a altor polinizatori, notează Asociația.

Ziua Mondială a Albinelor a fost instituită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) în anul 2017, pentru a reaminti oamenilor importanța albinelor, pentru a invita omenirea să ia măsuri concrete pentru a le proteja.

Albinele sunt cele mai importante viețuitoare de pe pământ, care  întrețin peste 70% din flora autohtonă și oferă produse sănătoase și valoroase. Totodată, dispariția albinelor amenință siguranța alimentației mondiale având în vedere că o treime din producția agricolă la nivel mondial depinde de polenizare, realizată în mare parte de albine.

În Republica Moldova, activează peste 7.000 de apicultori cu un efectiv de 260.000 familii de albine, care practică apicultura fie ca hobby, fie ca business.  Anual, în Moldova se produce circa 6.000 tone de miere anual.

Pentru informații suplimentare puteți contacta:

Ion Maxim, director al Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova

Tel.: (0) 69142943

Email: anarm@gmail.com

Leave a Comment