Viitorii apicultori premiați cu stupi verticali pentru cele mai bune planuri de afaceri

Cinci elevi care studiază meseria de apicultor la Școala Profesională din comuna Bubuieci au primit câte un stup vertical pentru business planurile cu care au participat la concursul ”Cel mai bun Plan de afacere”, organizat de școală în parteneriat cu proiectul USAID Agricultura Performantă din Moldova (USAID/APM).

Concursul ”Cel mai bun Plan de afacere” est organizat de SP Bubuieci, în cadrul cursurilor de dezvoltare a antreprenorialului organizate pentru elevii care studiază. În cadrul ediției din acest an l-a concurs s-au înscris 18 elevi, dintre care cinci elevi au fost selectați și premiați pentru ideile de afaceri, pe care vor să le dezvolte în sectorul apicol. Planurile de afacere au fost evaluate din punct de vedere al viabilității afacerii, argumentarea ideii, existența abilităților practice.

Ion Volcov, elev anul II , meseria Apicultor, care a câștigat premiul I pentru planul său de afaceri, a prezentat ideea de producere a diverselor produse apicole și comercializarea acestora.

”Meseria de apicultor este una extrem de prestigioasă, care îți permite să lucrezi acasă și din care permanent poți învăța lucruri noi. În business planul prezentat pentru concurs am expus exclusiv ideile pe care le am eu și am descris cum văd eu dezvoltarea afacerii, ce mi-aș dori să obțin în câțiva ani”, afirmă Ion Volcov.

Ion Maxim, care a participat în jurizarea business planurilor prezentate în concurs, susține că datorită concursurilor, tinerii îndrăgesc și mai mult domeniul apicol.

„Concursurile stimulează tinerii de a alege cariera în apicultura. Desigur, este important de văzut, cum eu văd o afacere în apicultura, ca să-i ghidăm într-o cale corectă. Mulți din participanți deja au acasă stupi clasice, orizontali. Având stupi verticali, ei au stimul pentru a desfășura activitatea apicolă cu utilizarea metodelor moderne” a spus Ion Maxim.

Mijloacele financiare au fost investite în achiziționarea echipamentului modern și stupilor verticali și dotarea laboratorului apicol și a atelierului didactic pentru producerea stupilor verticali.

Școala Profesională din comuna Bubuieci este printre puținele instituții din Republica Moldova care formează elevi pentru meseria de apicultor. Anual, 89 de elevi studiază la SP Bubuieci, meseria de apicultor. Pentru a asigură pregătirea apicultorilor calificați, cu abilități ce corespund necesităților unei prisăci moderne, începând cu 2018, USAID APM oferă asistență complexă SP Bubuieci în actualizarea curriculei, dotarea cu utilaje și tehnologii de ultimă inovație, mobilier corespunzător a spațiilor de studii (săli de clasă, laboratoare, stupina).

Leave a Comment