Potrivit specialiștilor, printre principalele avantaje ale sectorului apicol din Republica Moldova se numără calitatea înaltă a mierii, cadrul normativ dezvoltat și prezența asociațiilor de sector. În prezent, formele de asociere între apicultori sunt asociațiile locale ale apicultorilor și ele toate sunt membre ale Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova. Conform datelor Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor în prezent în țara noastră sunt înregistrate oficial circa 7000 de stupine, în care sunt întreținute peste 236 de mii de familii de albine, ceea ce constituie în medie 33 de familii de albine per stupină.

Deși în ultimii ani sectorul apicol cunoaște un avânt la capitolul volume de producție, export și calitate, specialiștii spun că potențialul încă nu e valorificat la maxim. În Republica Moldova apicultura continuă să fie privită mai mult ca un hobby decât ca o afacere.

În ultimii ani, aproximativ 90% din mierea de albine obținută în republică a fost exportată. Începând cu anul 2012, exportul de miere a fost într-o continuă creștere.