Programul Național de Dezvoltare a Apiculturii pentru perioada 2021-2025 a fost aprobat

Cabinetul de miniștri a aprobat în cadrul ședinței de Guvern din 21 octombrie curent, Programul Național de Dezvoltare a Apiculturii pentru perioada 2021-2025. Programul are drept scop restructurarea şi modernizarea sectorului apicol și creșterea competitivității produselor apicole atât pe piața internă cât și la export.

Principalul obiectiv al  Programului este ca până în anul 2025, volumul producției de miere exportată să crească până la 8,2 mii tone, ceea ce este de două ori mai mult decât în prezent. Astfel, pentru realizarea obiectivului major, în perioada nominalizată urmează să fie implementate mai multe obiective specifice ce țin de:

  • sporirea patrimoniului apicol și creșterea productivității stupinelor;
  • îmbunătățirea fondului genetic apicol autohton și stării de sănătate a familiilor de albine;
  • diversificarea producției apicole și consolidarea capacităților de producere și prelucrare a produselor apicole cu valoare adăugată prin cooperare și creare de centre apicole și grupuri de producători;
  • promovarea culturii consumului mierii și stimularea comercializării locale;
  • stimularea practicării apiculturii industriale prin consolidarea capacităților apicultorilor și creșterii numărului de specialiști tineri în sector.

Costurile pentru implementarea programului în următorii 5 ani reprezintă 1,1 miliarde lei, dintre care 781 mil. lei urmează  a fi prevăzute în bugetul de stat, în limita posibilităților. Beneficiile directe se estimează a fi de 4 ori mai mari decât investițiile din buget.

Pe parcursul a nouă ani (2011-2019) producerea mierii în Republica Moldova a fost în creștere, cu mici fluctuații, înregistrând valori de la 2,8 la 5,7 mii de tone pe an, conform datelor oficiale. Cota producerii mierii în
producerea agricolă totală în Republica Moldova a atins valoarea de 0,5% în 2016.

În 2019, din Republica Moldova au fost exportate 3930 tone de miere de albini. Conform datelor „International Trade Center”, principalele piețe care importă mierea moldovenească sunt: Italia (863t), Slovacia (660t), România (646t), Franța (525t), Cehia (341t), Germania (307t), Olanda (174t) și Polonia (148t).

Leave a Comment