Perspective noi pentru apicultorii care au beneficiat de stupi verticali din partea proiectului USAID/APM

Alți 20 de apicultori din toată Republica Moldova au primit astăzi certificatele de beneficiari ai 80 de stupi verticali noi, oferiți de Asociația Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM) în cadrul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM). În perioada următoare apicultorii vor începe asamblarea acestora, iar în lunile mai-iunie vor popula acești stupi cu familii de albini.

Stupii verticali noi le vor permite apicultorilor sa-și extindă activitatea prin creșterea numărului de familii de albini, a volumului de miere produsă și a calității mierii. Potrivit specialiștilor, stupii verticali au demonstrat creșterea de două ori a eficienței de gestionare a acestora.

Andrei Ghilan este un tânăr care activează împreună cu părinții săi apicultori în cadrul gospodăriei țărănești „Civirjic Tatiana” din raionul Ciadîr Lunga. În prezent, gospodăria gestionează 120 de familii de albini.

„Prisaca a crescut din 2017, când am început să gestionăm doar circa 30 de familii de albini. Am reușit să lansăm și o linie de producere și ambalare a mierii cu adausuri, cunoscută de consumatorii de miere din Moldova ca „Sweet honey”. Astăzi însă ne propunem să ieșim pe piața externă cu mierea noastră, iar pentru aceasta avem nevoie de volume mari de miere. Cei 80 de stupi verticali ne vor permite să extindem numărul de familii și respectiv volum de miere produsă”, susține Andrei Ghilan.

La moment, în Republica Moldova activează circa 6.000 de apicultori care gestionează peste 230 de mii de familii de albini. În 2018, proiectul USAID/APM prin intermediul ANARM a distribuit 2400 de stupi verticali la 30 de apicultori. Totodată, peste 800 de apicultori au fost instruiți în gestionarea familiilor de albini în stupi verticali.

Leave a Comment