La data de 20 mai este marcată Ziua mondială a albinelor

Ziua mondială a albinelor se sărbătoreşte, în fiecare an, la data de 20 mai în scopul evidenţierii importanţei albinelor pentru umanitate şi necesităţii protejării acestora, dar şi a altor polenizatoare. Data aleasă reprezintă ziua de naştere a lui Anton Jana (20 mai 1734 – 13 septembrie 1773) considerat un pionier şi un expert important al apiculturii moderne. Această zi a fost instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) în anul 2017, la propunerea Asociaţiei Apicultorilor din Republica Slovenia.

Cu prilejul proclamării Zilei mondiale a albinelor, directorul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), Carla Mucavi, sublinia:

„Albinele joacă un rol crucial în creşterea randamentului culturilor şi promovarea siguranţei alimentare şi a alimentaţiei. Fără ele, am putea pierde o varietate de produse alimentare, precum cartofi, piper, cafea, dovleci, morcovi, mere, migdale, roşii …Pe scurt, fără albine, FAO nu poate realiza o lume fără foame. Ziua mondială a albinelor recunoaşte importanţa acestor mici ajutoare şi va creşte gradul de conştientizare a necesităţii protejării”.

Dispariţia albinelor ameninţă siguranţa alimentaţiei mondiale având în vedere că, o treime din producţia agricolă la nivel mondial depinde de polenizare, realizată cu precădere de albine. În ultimii ani, potrivit unor studii efectuate de ONU şi de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii, populaţiile de albine şi polenizatori sălbatici au scăzut drastic, ca o consecinţă a activităţii umane iraţionale – agricultura intensivă, utilizarea pe scară largă a pesticidelor, poluarea, schimbările climatice, etc.

Decimarea populaţiilor de albine a determinat ţări ca Germania, Franţa, Italia, Marea Britanie sau China să emită norme de reglementare pentru restrângerea folosirii pesticidelor, una dintre principalele cauze ale dispariţiei albinelor.

Comisia Europeană a anunţat, la 15 mai 2019, printr-un comunicat, că a decis să înregistreze o iniţiativă cetăţenească europeană intitulată „Salvaţi albinele! Protejarea biodiversităţii şi îmbunătăţirea habitatelor pentru insecte în Europa”, care să se concentreze asupra lansării unor obiective obligatorii precum: promovarea biodiversităţii drept obiectiv global al Politicii Agricole Comune; reducerea semnificativă a utilizării pesticidelor, interzicerea pesticidelor nocive; reducerea efectivă a poluării cauzate de unele substanţe nutritive; stabilirea efectivă a unor zone de conservare; intensificarea cercetării şi a monitorizării şi îmbunătăţirea educaţiei.

Înregistrarea acestei iniţiative va avea loc la data de 27 mai 2019, după care va urma procesul de colectare a semnăturilor de susţinere de către organizatori, care va dura un an. Dacă în acest interval se vor aduna un milion de declaraţii de susţinere a iniţiativei, din cel puţin şapte state membre ale UE, Comisia va avea la dispoziţie trei luni pentru a lua o decizie: fie va da curs solicitării, fie o va respinge, a precizat Executivul comunitar.

România marchează în 2019, Ziua mondială a albinelor, în contextul exercitării preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, organizând, prin intermediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Asociaţiei Crescătorilor de Albine, conferinţa cu tema „Apicultura în context european şi mondial” şi o expoziţie de produse apicole, potrivit romania2019.eu.

Solicitat de Agrobiznes, Ion Maxim, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova a menționat că, o astfel de sărbătoare este necesară pentru că, în mod special se atrage atenția asupra faptului că albina are un rol primordial pentru agricultură.

„Oamenii trebuie să înțeleagă că albinele aduc un aport foarte mare mai ales la polenizarea culturilor, dar și la dezvoltarea naturii în general. Noi apicultorii sărbătorim în câmp, pentru că acum este în toi înflorirea salcâmului și avem foarte mult de lucru. Ne bucurăm mult că a fost instituită o asemenea zi. Doresc tuturor apicultorilor multă sănătate și butoaie pline!”, a mai spus Ion Maxim.

În Republica Moldova avem înregistrați oficial 7300 deținători de albini, un deținător are în medie 32 de familii.

Cu această ocazie, ANSA reamintește despre prevederile Legii nr. 70 din 30.03.2006, modificată ulterior în an. 2008 și 2010, care are drept scop reglementarea relaţiilor privind activitatea în apicultură, protecţia drepturilor apicultorilor, protejarea albinei melifere şi crearea condiţiilor pentru utilizarea ei raţională la obţinerea produselor apicole şi polenizarea florei entomofile.

Albert Einstein obişnuia să spună că: „atunci când albinele vor dispărea de pe suprafaţa Pământului, omul va mai avea doar patru ani de trăit”.

Leave a Comment