Comitetul Director ANARM și președinții Asociațiilor teritoriale s-au întrunit în ședință

Evenimentul a avut loc pe data de 15 decembrie 2020, la Summit Events, cu participarea fizică și online a Comitetului Director ANARM și președinților Asociațiilor teritoriale.

Ședința a fost deschisă prin prezentarea generala a Programului Național de Dezvoltare a Apiculturii pentru anii 2021-2025, de către președintele ANARM, Ion Maxim. Ulterior a fost prezentat și discutat Planul de acțiuni pentru anii 2021-2022 privind implementarea PNDA și rolul ANARM în acest proces.

În contextul aprobării Legii nr. 86 din 11.06.2020 cu privire la organizațiile necomerciale, Tudor Lazăr, directorul Centrului de Instruire și Consultanță Organizațională, a făcut o prezentare privind acțiunile ce urmează a fi îndeplinite obligatoriu de către toate asociațiile obștești, inclusiv ANARM și asociațiile teritoriale membre.

În continuare, Ion Maxim, a prezentat participanților serviciile acordate de către ANARM apicultorilor și asociațiilor de apicultori și cele care sunt planificate pentru a fi inițiate anul viitor. Astfel, au fost menționate serviciile de instruire și completare a dosarelor pentru subvenționare, serviciul de atragere a investitiilor, servicii de consultanță pentru inițierea și înregistrarea afacerii, servicii de contabilitate, servicii de instruire și consultare în apicultură și servicii de consultanță în domeniul juridic privind activitatea în apicultură.

Totodată, au fost prezentate activitățile în cadrul Centrelor de Instruire și Consultanță în Apicultură (CICA) Nord, Centru și Sud, cât și planurile pentru a crea încă trei CICA cu suportul programului USAID Agricultură Performantă în Moldova.

Un alt subiect abordat, a fost stabilirea datei desfășurării congresului ANARM. Reieșind din situația epidemiologică actuală, s-a propus organizarea Congresului odată cu eliminarea restricțiilor pentru întrunirile cu participarea a mai mult de 50 de persoane.

Prezent la ședință, Președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole (AEPAM), Vasile Dolghieru, a vorbit despre necesitatea cooperării strânse între producători și procesatori/exportatori, pentru a fi competitivi pe piața regională și internațională. Deoarece mierea vecinilor din Ucraina se vinde la un preț foarte mic, președintele AEPAM consideră că este necesar de concentrat eforturile tuturor actorilor din sector pentru a minimiza costurile de producție a mierii moldovenești.

Pe finalul ședinței, participanții au primit Calendare apicole pentru anul 2021 și Ghidul anti varroa, care poate fi accesat și online, pe site-ul ANARM, aici.

ANARM aduce mulțumiri lui Andrei Gîrleanu și ADRA Moldova pentru sprijinul acordat în organizarea evenimentului.

Leave a Comment