Apicultorii pot solicita subvenții din partea statului

Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA) informează că, la construcția/reconstrucția fermelor zootehnice mărimea subvenției acordate se calculează după cum urmează.

Stimularea investiţiilor pentru utilarea şi renovarea tehnologică a fermelor zootehnice:

  • Pentru fermele zootehnice apicole – 50% din costul utilajului tehnologic, dar nu mai mult de 500,0 mii lei per beneficiar.

Stimularea procurării animalelor de prăsilă:

  • 50% pentru mătci de albine cu vârsta de cel mult 3 luni, dar nu mai mult de 100,0 mii lei per beneficiar într-un an de subvenționare;
  • 50% pentru roiuri de albine cu mătci cu vârsta de cel mult 3 luni, dar nu mai mult de 200,0 mii lei per beneficiar într-un an de subvenționare.

Stimularea investiţiilor pentru dezvoltarea infrastructurii postrecoltare şi procesare:

Prelucrarea primară, ambalarea, refrigerarea, congelarea şi păstrarea cărnii, procesarea, ambalarea şi păstrarea laptelui, precum şi analiza mierii de albine. Mărimea subvenţiei se calculează sub formă de compensaţie în rate procentuale din valoarea investiţiei eligibile, după cum urmează:

  • 50% din valoarea echipamentelor şi utilajelor destinate prelucrării primare/finite, ambalării, procesării şi păstrării laptelui, mierii de albine, inclusiv a utilajelor destinate analizei mierii de albine, precum şi prelucrării primare a cărnii (abatoare), dar nu mai mult de 2,0 mil. lei per beneficiar.

Pentru mai multe detalii accesați următorul link1, link2, link3.

Amintim că, datele prezentate de AIPA arată că, în anul 2018, au solicitat sprijin financiar pentru renovarea și dezvoltarea tehnologică a 121 ferme apicole în sumă totală de 11,6 milioane de lei.

Leave a Comment