Apicultori din regiunea centru au participat la o instruire privind gestionarea eficientă a lucrărilor de toamnă în stupină

Evenimentul a fost organizat pe data de 3 septembrie de către Centrul de Instruire și Consultanță Apicolă (CICA) Centru din cadrul Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova (ANARM), cu participarea a 27 de apicultori din regiunea centru a țării.

Prima parte a instruirii a avut un aspect teoretic și s-a desfășurat la o companie de procesare a mierii din satul Costești, raionul Ialoveni. Conducătorul CICA Centru, Andrei Bivol, a abordat subiecte ce țin de gestionarea eficientă a lucrărilor de toamnă în stupină, cum ar fi: strâmtorarea cuibului și organizarea acestuia, hrănirea de completare, tratamente anti-varroa, înlocuirea mătcilor bătrâne sau necorespunzătoare, prevenirea furtișagului, protecția stupinei contra curenților de aer etc. Totodată au fost prezentate metodele de iernare a albinelor de tip „horn” și tip „clopot”. În continuare, a fost prezentată tema “Utilizarea materialului genetic îmbunătățit și creșterea reginelor”, de către expertul companiei Moldapis, Petru Sacară. Pe final, președintele ANARM, Ion Maxim, a vorbit participanților despre serviciile prestate de Asociație în sprijinul apicultorilor, pentru a accesa subvenții de stat, dar și alte  posibilități de finanțare.

Cea de-a doua parte a instruirii a avut loc în stupina lui Andrei Bivol, în localitatea Bardar din raionul Ialoveni. Apicultorii au avut ocazia să vadă cum se organizează eficient lucrările de toamnă și au făcut un schimb de cunoștințe, experiență și bune practici.

Menționăm, că o instruire similară a fost organizată de către CICA Sud, în satul Andrușul de Jos, r. Cahul pe data de 25 august, iar în regiunea Nord va avea loc pe data de 8 septembrie, în satul Cosăuți, r. Soroca.

Aceste evenimente sunt organizate în cadrul proiectului pilot „Dezvoltarea centrelor regionale pentru instruire și consultanță apicolă în cadrul ANARM”, implementat cu suportul Proiectului USAID Agricultură Performantă în Moldova.

Leave a Comment