ANARM și UniAgroProtect au inițiat o campanie națională de colaborare dintre apicultori și fermieri, pentru a evita moartea albinelor

An de an, zeci sau chiar sute de apicultori autohtoni declară cazuri de moarte în masă a albinelor provocată de aplicarea pesticidelor la culturi, fără înștiințarea în prealabil a acestora. Chiar dacă legea reglementează clar ordinea în care pot fi realizate stropirile și când trebuie avertizați despre acest lucru apicultorii, pieirea albinelor continuă.

Pentru a sensibiliza cât mai mulți agricultori față de această problemă, Uniunea Republicană a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect” împreună cu Asociația Naționala a Apicultorilor din Moldova (ANARM), cu suportul USAID/APM, au lansat un proiect care prevede crearea de parteneriate dintre producători agricoli și apicultori pentru promovarea celor mai bune practici de protecție a albinelor.

„În cadrul acestei campanii vor fi informați agricultorii despre modalitatea în care aceștia trebuie să utilizeze corect pesticidele. Acest parteneriat, apicultori-agricultori, este absolut necesar. Campania va fi lansată oficial în luna august. Vor fi atât campanii de informare, cât și întâlniri regionale. În cadrul uniunii avem 2600 de agenți economici, care vor susține această idee, deoarece acest lucru este absolut necesar. Este un proiect comun de la care sperăm să obținem rezultate frumoase”, a menționat pentru Agrobiznes Iurie Malanciuc, reprezentant „UniAgroProtect”.

La moment, ANARM este în proces de elaborare a unui slogan de informare și atenționare a societății despre importanța și valoarea albinelor. Iar fiecare doritor poate participa cu o inițiativă în acest sens, beneficiind drept premiu, în cazul unei idei reușite, de Calendarul apicol pentru anul 2021.

Sursa: agrobiznes.md

Leave a Comment