Amenzi mari sau chiar închisoare – măsuri propuse de deputații din Ucraina pentru a proteja albinele

Din cauza pieirii în masă a albinelor în ultimii ani, numărul acestora s-a redus considerabil în întreaga lume. Spre exemplu, în Ucraina anul trecut, potrivit datelor oficiale, au murit 45 de mii de familii de albine din cauza pesticidelor. Astfel, deputații ucraineni în cadrul Radei Supreme au propus introducerea anumitor restricții, scrie Agrobiznes cu referire la Agrarnik.

Potrivit lor, entitățile juridice și persoanele fizice care utilizează produse chimice agricole și produse de uz fitosanitar, cu 3 zile înainte de aplicare vor fi obligați să informeze prin SMS apicultorii, ale căror stupine de albine se află la o distanță de până la 10 km de câmpurile prelucrate, despre perioada efectuării lucrărilor.

În mesaj va trebui să fie indicată data, locul și ora când va fi aplicat produsul și la ce cultură, denumirea agrochimică, durata acțiunii produsului și gradul de toxicitate pentru albine. La fel, tratarea câmpurilor va fi admisă doar în absența albinelor în câmp – de la 21:00 până la 5 dimineața. Proiectul de lege prevede introducerea răspunderii penale și administrative pentru a reduce riscurile în apicultură.

De exemplu, pentru transportul, utilizarea, depozitarea și vânzarea produselor de protecție a plantelor de către persoanele care nu au beneficiat de o pregătire specială și care nu au certificare, va fi aplicată o amendă de 100-500 unități convenționale ucrainene, vor fi penalizați și funcționarii cu 500 – 1000 de unități convenționale.

Furnizarea de informații inexacte apicultorilor și autorităților locale cu privire la utilizarea agrochimiei, ce poate produce daune albinelor, va fi amendată cu 3-5 000 unități convenționale sau privarea libertății pe termen de 2 ani și imposibilitatea de a ocupa funcții pentru o perioadă de până la 2 ani.

Până și defrișarea ilegală a arbuștilor și a pomilor meliferi va fi pedepsită prin privarea libertății timp de 2-5 ani. La fel, proiectul de lege prevede introducerea sprijinului de stat pentru apicultură sub forma unei recuperări de 50% a costurilor.

Leave a Comment